Juleaften på godt og ondt

Adventskrans anno 2017. Der tændes lys, elsk livet.

Jeg har haft mange forskellige juleaftner, dem hvor jeg har grædt, jeg har grinet, jeg har holdt jul sammen med kun mand og barn, jeg har sågar danset om juletræ med selveste julemanden og efterfølgende fået en gave af ham – og det er vel at bemærke i mit voksenliv.

Ja og så var der den jul, hvor mine forældre valgte at cutte forbindelsen til mig. Jeg har haft mange gode minder, men når det kommer til den eller de juleaftner der står klarest i min erindring, ja så er det den hvor jeg fik nogle bøger, der var meget brugt og skrevet i, og det var på ingen måde bæredygtigt eller miljøvenligt, da vi overhovedet ikke efterlevede den livsstil i mit barndomshjem. Hvad der dengang fik mine bedsteforældre til at give mig den gave, ja det må guderne vide, og jeg er kommet mig over det, og dog, jeg tænker stadig en gang i mellem på det, og hvor noller det egentlig var, at give mig den gave, svaret finder jeg desværre aldrig og det er heller ikke relevant længere.

Juletræet med sin pynt og lækre børn i baggrunden

 

Den anden jul, der står helt klart, er det år hvor min mor ringede til mig d. 24.12. om formiddagen og sagde: ” Hvis det skal være på den her måde, ja så vil jeg hellere være foruden en datter som dig” – så stod jeg der, på indgangspartiet til vores hus og skreg så min daværende kommende mand kunne høre det og kom styrtende.

Den jul – det var ikke den bedste, der blev grædt mange tårer, mange spørgsmål skulle besvares og mange spørgsmål kunne ikke besvares. Der er heldigvis blevet holdt mange jule efterfølgende, de har alle været gode på hver deres måde, både dem hvor vi har siddet selv, dem hvor jeg har været sammen med børnene, dem hvis hjem er blevet åbnet for os, fordi vi ikke skulle sidde alene og de jule, hvor der er blevet holdt jul en anden dag end d. 24.12., grundet børnene skulle være ved deres far denne dag.

Hjerternes fest – det er julen

Ja der er vist lige så mange traditioner at holde juleaften på, som der er mennesker og familier, men i bund og grund er det lige meget, hvordan vi fejre julen, bare vi er sammen med mennesker der gerne vil os og vi vil dem, for det handler om næstekærlighed, omsorg, tanker og hjerterum.

Jeg gør rigtig meget ud af at være der for mine børn ikke kun i julen, men hele året. Jeg curler ikke for mine børn, hvert fald ikke ret meget, for selvfølgelig gør jeg det, det er på en kærlig måde, og bare jeg kan holde til det, kan det være helt lige meget hvad andre tænker og mener.

Der er her til aften blevet spurgt i stuen om jeg curler for mine børn eller jeg fejer lidt for dem i forhold til at komme lettere til deres mål. De to midaldrende, nærmest ukontaktbar, computerspillende mænd mener ikke jeg curler, men at jeg blot giver mine børn, specielt den sidste lidt længere snor end de første af mine børn. Hvis jeg tænker tilbage og igen spørger ud i forum, ja så er de selv samme mænd sidste skud på stammen i deres familier, og i og med at jeg har kendt dem i nogle år, ja så kan jeg bare sige, at sådan tror jeg, det er, i mange familier. Også i min barndomsfamilie – korrigere mig hvis jeg ikke har ret, der er altid undtagelser, bevares.

For mig har det hele mit voksen liv handlet om at tage det værste med fra min barndom, lave det om eller destruere det og føre det videre til mine børn og måske er det lige nøjagtig derfor, det er så vigtigt for mig at mine børn, min familie og jeg får en god jul.

Med ønsket om en fantastisk dag

Mille Elena

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *